Karhuseudun ajankohtaiset

20.6.2017

Karhuseudulla Leader-toimintaa 20 vuotta

Leader Karhuseutu on tehnyt paikallista alhaalta ylös kehittämistä karhuseudulla tänä vuonna 20 vuotta. Pääosassa koko kahden vuosikymmenen ajan ovat olleet aktiiviset, kotiseutuaan rakastavat ihmiset.

20 vuoden aikana Karhuseudun alueella on toteutettu yhteensä 550 Leader-hanketta lähes 20 miljoonalla eurolla. Leader-rahoituksella on parannettu alueen asukkaiden elämänlaatua mm. luomalla uusia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia, synnytetty Karhuseudulle lukuisia uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä kehitetty elinkeinoelämää.

 – Pelkät eurot eivät kuitenkaan ole riittäneet loistavien tulosten saavuttamiseksi. Tarvitaan innokkaita maaseudun kehittäjiä, aktiivisia asukkaita ja yrittäjiä. Juuri nämä kotiseutuaan kehittäneet ihmiset ovat 20-vuotisen taipaleemme sankareita. Maaseudun yrittäjät ovat kehittäneet yritystoimintaansa ja samalla mahdollistaneet toimeentulon itselleen ja muille maaseudun asukkaille. Yhdistysten vapaaehtoiset taas ideoivat uutta toimintaa alueellaan, huomioivat erilaisten ihmisten tarpeet yhteisössään. Me tarjoamme keinot ja rahoitusmahdollisuudet ideoiden toteuttamiseksi. Vapaaehtoiset tekevät lukuisia talkootunteja ja samalla innostavat muitakin yhteisölliseen toimintaan oman alueen hyväksi, sanoo Karhuseudun toiminnanjohtaja Salme Pihlajamaa.

Talkootunteja onkin Leader-hankkeissa tehty melkoinen määrä 20 vuoden aikana; arviolta 250 000 tuntia.

Leader tarjoaa myös merkittävän pienten toimijoiden kansainvälistymiskanavan, jonka hyödyntämisessä Karhuseutu on Suomen kärkiluokkaa. Kansainvälisiä hankkeita on historian aikana toteutettu parikymmentä ja yhteistyötä on tehty 24 maan kanssa.

Pihlajamaa sanoo, että yksi Leader-toiminnan hienouksista on lupa kokeilla uusia asioita, vaikka niiden onnistuminen ei olisikaan 100 % :n varmaa.

– Jos ei koskaan epäonnistuta, ei ole uskallettu kokeilla riittävän innovatiivisia juttuja. Vain rohkealla toiminnalla voidaan ottaa uusia harppauksia eteenpäin maaseudun kehittämisessä.

Menestyksekkäät hankkeet ja aktiiviset ihmiset palkittiin

Karhuseudun 20-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina 10.6. Harjavallassa Ladun ja Polun majalla osana Avoimet Kylät -päivää. Kaikille avoimessa kyläjuhlassa kuultiin tunteikkaita puheita sekä palkittiin iso joukko menestyksekkäitä hankkeita sekä aktiivisia ihmisiä vuosien varrelta.*

Karhuseudun perustajajäsen Ansa Kulmala muisteli juhlapuheessaan yhdistyksen perustamista.

– Tämä ruohonjuuritason kehittäminen lähti aivan ruohonjuuritasolta! Meitä oli pieni joukko innostuneita ihmisiä. Kokouksia pidettiin parikin viikossa ja ne kestivät tunteja. Kokoonnuimme mm. meidän vintillä, Kulmala kertoi.

Karhuseudun hallituksen puheenjohtaja Timo Wallin mainitsi puheessa Leaderin mahdollisuudet maaseutuyrityksille ja sitä kautta alueen asukkaille.

– Hyvin pienellä rahalla organisaatio voi kehittyä ja samalla luoda työpaikkoja, hän sanoi.

Karhuseudun entinen toiminnanjohtaja Timo Pukkila painotti puheessaan Leaderin tärkeää roolia ihmisten innostajana.

– Innostaminen erottaa Leaderin viranomaisesta. Leaderin tehtävä on innostaa ja innostua itse ihmisten uusista ideoista. Sitä ei kukaan muu tee. Innostavaa jatkoa Karhuseudulle. 

 

* Katso lista palkituista hankkeista ja ihmisistä

Lisätietoja:
Salme Pihlajamaa 050 592 6022 / salme.pihlajamaa(at)karhuseutu.fi.

Karhuseutu20v_palkitut
Harjavallassa 10.6. järjestyssä 20v-juhlassa palkittiin menestyksekkäät hankkeet ja ihmiset vuosien varrelta.


karhuseutu20v_satasilta
Karhuseudun työntekijät poseerasivat yhdessä juhlassa ilahduttaneiden Pocahontasin ja ystävien kanssa.


Palaa otsikoihin