Karhuseudun ajankohtaiset

13.4.2017

Satakunnan Leader-ryhmät avaavat Kiina-yhteistyötä

Leader Karhuseutu on ensimmäisenä koko EU:sta avaamassa Leader-yhteistyötä Kiinan suuntaan. Kiina on kiinnostunut kehittämään maaseutuaan EU:n Leader-metodilla.

Leader Karhuseudun ja Satakunnan ELY-keskuksen maaseutuohjelmasta rahoittaman Biotaloudesta Innovaatioita kestävään kehitykseen -hankkeen aktiivinen toiminta on avannut ovia eurooppalaisille maaseudun kehittäjille.  Karhuseudun kokoama suomalais-virolais-puolalainen maaseudun kehittäjien delegaatio vieraili Kiinan Sichuanissa maaliskuun lopulla. 

Tapaamisessa selvitettiin suomalaisen ja eurooppalaisen bottom-up-maaseutukehittämisen yhteistyömahdollisuuksia Kiinassa. Delegaatiota johti Euroopan Leader-ryhmien kattojärjestö ELARDia edustanut Petri Rinne, joka on myös Satakunnan alueella toimivan Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja.

– Matkan kiinalainen valtionhallinnon kutsujaorganisaatio SAFEA* vastaa maan kansainvälisestä asiantuntijavaihdosta. Seuraavien vuosien aikana Kiinan valtio käyttää 300 miljardia dollaria Kiinan maaseudun kehittämisen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. SAFEAn tunnetuksi tekeminen ja toiminnan edistäminen on myös maassamme vierailleen presidentti Xi Jinpingin valtiovierailujen kestoaiheita, Petri Rinne sanoo. 

90-luvun lopulla Suomeen tulleen Leader-toiminnan ydin on, että alueen asukkaat itse kehittävät omaa asuinaluettaan.  Suomi on ensimmäinen EU-maa, joka Leader-metodia Kiinaan on lähtenyt viemään. Euroopassa toimii yhteensä 2 500 Leader-ryhmää.  Leader-toimintatapa kiinnostaa kiinalaisia ja sen avulla halutaan kehittää nimenomaan kotimaan matkailua ja maaseutua.

– Kiinalaiset olivat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä ja meidän kehittämismallistamme. Kiinassa halutaan nyt valjastaa tavallisten maaseudun asukkaiden oma aloitteellisuus ja aktivoida ihmisiä oman tulevaisuutensa rakentamiseen, Rinne sanoo. 

Historiallista on, että tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin myös aiesopimus yhteisestä kv-hankkeesta eurooppalaisten ja kiinalaisten kesken. Leader Karhuseudun ja Biotaloudesta Innovaatioita kestävään kehitykseen -hanketta hallinnoivan elinkeinojen kehittämisyhtiö Prizztech Oy:n ponnistelujen tuloksena on syntymässä konkreettinen projekti, jossa mukana on toimijoita myös Puolasta, Liettuasta ja Virosta. Erityisen asiasta tekee se, että ensimmäistä kertaa yhteistyötä lähdetään kehittämään Kiinan keskushallinnon kautta, jolla on kaikki avaimet paikalliseen kehittämiseen Kiinassa. 

– Leader-metodin vieminen ja asiantuntijavaihto auttaa luomaan eri toimialojen yhteistyösuhteita Kiinan suuntaan. Tapaamisen tuloksena on nyt syntymässä konkreettinen projekti kiinalaisten kanssa. Toivomme, että tätä kautta löytyy uusia suhteita useille toimialoille Satakunnassa, esimerkiksi matkailulle, Leader Karhuseudun KV-koordinaattori Jaana Mälkki iloitsee.


*SAFEA State Administration of Foreign Experts Affairs 


Lisätietoja:

Leader Karhuseutu

Jaana Mälkki jaana.malkki(a)karhuseutu.fi / 044 092 6926

Elard - European LEADER association for Rural Development
Petri Rinne petri.rinne(a)joutsentenreitti.fi / 040 555 3232

Biotaloudesta Innovaatioita kestävään kehitykseen –hanke
Heikki Perko heikki.perko(a)prizz.fi / 044-7105361Palaa otsikoihin