Mikä Leader?

Leader on toimintatapa, jolla julkista valtaa siirretään paikallisille. Se avaa mahdollisuuden kehittää kotiseutua paikallisten tarpeiden mukaan ja paikallisin voimin. 

Ryhmissä ovat edustettuina niin yksityishenkilöt, paikallishallinto kuin yhdistykset. Ryhmät saavat vuosittain käyttöönsä tietyn summan julkista rahaa, jolla ne rahoittavat valitsemansa hankkeet omalla toiminta-alueellaan. Leader-toiminnan rahoitus koostuu EU:n maaseuturahaston, valtion ja kuntien rahoituksesta. Noin kolmannes rahoituksesta on yksityistä rahoitusta ja talkootyötä. Leader-ryhmät ovat ruohonjuuritason kehittämisyhdistyksiä, jotka suunnitelmallisesti, laatimaansa strategiaan perustuen, rahoittavat hankkeita ja myöntävät yritystukia. Ryhmän hallitus valitsee rahoitettaviksi hankkeet, jotka vastaavat paikallisiin tarpeisiin.

LEADER-TOIMINNAN PERIAATTEET

Leader Karhuseudun toiminta noudattaa Leader-toiminnan perusperiaatteita. Näiden lisäksi toimintaamme kuvaavat avoimuus, riippumattomuus, osallistavuus, asiakaslähtöisyys ja kansainvälisyys.

ALHAALTA YLÖSPÄIN -PERIAATE
– Hankkeiden valmistelu ja päätösvalta rahoituksesta on paikallisilla, sillä he ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita.
– Toiminta on avointa kaikille.

PAIKALLINEN KUMPPANUUS
– Kolmikanta: julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyö
– Toiminta ja päätöksenteko ei ole hierarkkista tai kuppikuntaista.

MONIALAISUUS
– Toimijoiden yhteistyö ylittää eri sektorirajat ja toiminta perustuu kumppanuudelle ja vuorovaikutukselle.

VERKOSTOITUMINEN
– Verkostoitumalla kootaan resursseja sekä paikallisesti että kansainvälisesti: asukkaat, järjestöt, yritykset ja julkinen sektori.

ALUEPERUSTEISUUS
– Leader-ryhmän strategia laaditaan omalle alueelle laajalla yhteistyöllä.

ALUEIDEN VÄLINEN JA KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
– Yhteistyöllä vaihdetaan kokemuksia ja opitaan uutta.

INNOVATIIVISUUS JA PILOTTILUONTEISUUS, UUDEN LUOMINEN
– Toiminnan tavoitteena on uusien toimintatapojen ja menetelmien kokeilu ja luominen kestävää kehitystä, elinkeinoja ja työllisyyttä edistäen.

80
Rahoitusta
yrityksille

Rahoitusta yrityksille

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed aliquam, nisi quis porttitor congue, elit erat euismod orci, ac placerat dolor lectus quis orci. Sed cursus turpis vitae tortor. Sed hendrerit. Aliquam eu nunc.. Donec id justo.. Fusce commodo aliquam arcu. Suspendisse enim