Uusi mehupuristin nostaa omenamehutuotantoa Anttilan tilalla

Anttilan tilan omenamehun hanapakkausten suosio on kasvanut nopeasti viimeisten vuosien aikana. Investointihankkeella hankittiin uusi mehupuristin.

 

Vuonna 2012 Juho Anttila teki vanhempiensa kanssa sukupolvenvaihdoksen maatilalla. Anttilan tilan juuret ulottuvat kauas historiaan ja esimerkiksi tilan päärakennus on peräisin 1700-luvun lopulta.

– Tilan nykymuotoinen toiminta on 1990-luvun peruja. Meillä on maatilalla kolme toimialaa: herneiden ja marjojen viljelyä, elintarviketuotantoa ja hostel-majoitusta, Juho Anttila kertoo.

Syksyisin Anttilan tilalla puristetaan omenamehua. Omenamehun tekeminen kotitalousasiakkaille on viimeisen kymmenen vuoden aikana nostanut suosiotaan. Juho Anttila kertoo, että suosio on osin hyviksi havaittujen pakkausten ansiota. Erityisesti asiakkaat tykkäävät hanapakkauksista.

– Syksyisin sesonkiaikaan teimme vanhalla puristimella töitä kolmessa vuorossa, joten kaikki kapasiteetti mitä tarjolla oli, oli jo käytössä sen kanssa. Päätimme nostaa omenamehutuotannon kapasiteettia Leader-hankkeella ja hankkia uusi mehupuristin, joka toimii erilaisella tekniikalla vanhaan puristimeen verrattuna.

 

Leader-tuki nopeutti investointia

 

Juho Anttila kertoo, että investoinnille myönnetty Leader-tuki nopeutti investoinnin aikataulua jokusella vuodella. Hänen mielestään yhteistyö Karhuseudun kanssa oli mukavaa ja jouhevaa.

– Rahoituksen hakeminen sujui hyvin, vaikka ELY-keskukselle täytettävät lomakkeet olivat aika kaavamaisia, eivätkä ne kaikilta osin tuntuneet sopivilta tällaiseen pieneen investointiin.

Hankkeen toteuttamisessa tärkeää on Juhon mielestä tehdä ensin itselle selväksi, mitä halutaan tehdä ja mitä tarvitaan. Tämän jälkeen sen oman idean ja asian esittäminen muille mahdollisille osapuolille on paljon helpompaa.

– Muut osapuolet hankkeissa osaavat sitten kertoa vastaavat tärkeät asiat sieltä pöydän toiselta puolelta. Leaderien kanssa asioidessa on hyvä muistaa, että nämä asiat ovat ihmisen kokoisia. Puhelin kouraan ja soitto vain eteenpäin. Siitä se lähtee!