Kaasmarkun koululaulut julkaistiin levyllä

Kyläkouluhankkeessa syntynyt Jessika-opetussuunnitelma on inspiroinut Kari Keitaanniemen säveltämään kasan kyläkoulun arjesta kertovia lauluja. Nyt laulut on julkaistu levyllä.

 

Kyläkoulufolk. Näin Kaasmarkun koulun opettaja Kari Keitaanniemi määrittelee juuri julkaistun levyn musiikillista genreä. Levy on täynnä lauluja, jotka ovat syntyneet kyläkoulun arjessa ja retkillä.

– Laulut ovat syntyneet viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Osaa lauluista on laulettu Kaasmarkun koulussa jo ikäpolvelta toiselle. On todella hienoa, että vihdoin saimme laulut taltioitua levylle ystäväni Jaska Aallon ihmeellisellä kellaristudiolla, Keitaanniemi sanoo levyn julkistamistilaisuuden alussa.

Kaksi miestä soittavat kitaraa

Kari Keitaanniemi ja Jaska Aalto ovat koulukavereita. Jo 14-vuotiaina heillä oli haaveena soittaa kitaraa yhdessä.

 

Levyn tarina alkaa jo 90-luvulla. Silloin Kari Keitaanniemi oli mukana perustamassa maaseudun kehittämisyhdistystä Karhuseutua. Karhuseudun kanssa käynnistyi kyläkouluhanke, jossa mukana olivat Kaasmarkun koulun lisäksi Leineperin ja Paluksen kyläkoulut.

– Silloin käynnistyneessä hankkeessa luotiin täysin uusi Jessika-opetussuunnitelma, jota olemme Kaasmarkun koulussa noudattaneet vuodesta toiseen.

Opetussuunnitelma koostuu saarista: Metsäsaari, Peltosaari, Kaupunkisaari ja Vesisaari. Yksi saari kestää aina yhden lukuvuoden.

– Jessika-opetussuunnitelmassa on suuriin kokonaisuuksiin nojautuva luonnontieteellinen lähestymistapa. Suurin osa oppiaineista nivoutuu tähän, paitsi matematiikka on erillisenä.

Jessika-opetussuunnitelma on ollut mullistava ja sitä on esitelty kouluille ympäri Suomen.

– Kun opetussuunnitelma luotiin, Suomessa näytti siltä, että kyläkoulut porskuttavat hyvin. Kuitenkin pian opetussuunnitelman luomisen jälkeen yli sata kyläkoulua lopetettiin Suomessa. Mutta me täällä Kaasmarkussa vain jatkamme Jessikan kanssa.

Lapset laulavat

Kaasmarkun koulun oppilaat laulavat levyllä kuoro-osuudet.

 

Jessika-laulut ovat Kari Keitaanniemen omaa käsialaa. Sävellykset ja laulujen sanat ovat syntyneet koulun yhteisillä retkillä.

– Kaasmarkun koulussa kaikki 3.-6. luokkien oppilaat lähtevät joka vuosi leirikouluun. Alkuvuosina Jesssika-lauluun syntyi yksi säkeistö vuodessa. Se kertoo nimittäin kaikista neljästä opetussuunnitelman saaresta.

Osa lauluista on syntynyt oppilaiden kanssa yhteistyössä.

– Seitsemisen seikkailu syntyi, kun meillä oli retkellä erilaisia tehtävärasteja oppilaille. Yhdellä rastilla tehtiin lauluun säkeistöjä. Levyllä kuultavien säkeistöjen lisäksi, niitä on pöytälaatikossa lisää.

Laulut sisältävät myös monia muistoja. Esimerkiksi Mäkiautolaulu syntyi, kun Kaasmarkun koulu osallistui Mäkiautoilun SM-kilpailuihin.

– Harmittavasti jäimme silloin hopealle, Keitaanniemi naurahtaa.

Levyt, reppu ja kitara

Kaasmarkun koulun levyllä on 15 koulun arjesta ja opetussuunnitelmasta kertovaa laulua.

 

Kaasmarkun koulun levy ilmestyi huhtikuun lopulla. Sitä on myyty jo ennakkoon, mutta levyjä voi yhä kysellä omakseen Kaasmarkun koululta.

– Levyn myyntituotto menee koululaisten leirikoulukassaan, Keitaanniemi sanoo.

 

Juttu on julkaistu myös paikallislehti Ulvilan Seudussa 21.4.2022