Leader Karhuseudulle valittiin uusi puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja

Leader Karhuseudun uutena puheenjohtajana on aloittanut noormarkkulainen Nina Willman. Hän ehti olla Leader-toiminnasta pois neljä vuotta, mutta Leaderin hallitustyöskentely on hänelle entuudestaan tuttua. Willman on aiemmin ollut Karhuseutu ry:n hallituksessa kuusivuotiskauden yhdistysten edustajana ja toiminut Karhuseudun varapuheenjohtajana.

Puheenjohtajan nuijan hänelle luovutti Porin Ahlaisissa asuva Timo Wallin, jonka sääntöjenmukainen enimmäisaika eli kuusi vuotta hallituksessa tuli täyteen. Leader Karhuseudun puheenjohtajana Wallin toimi neljän vuoden ajan.

Koko ikänsä aktiivisesti erilaisessa yhdistystoiminnassa mukana ollut Wallin kokee Leader-toimintamallin erittäin toimivaksi.

– Ei voi kuin kehua tätä järjestelmää. Leader on aitoa kansalaisvaikuttamista, jossa päätökset tehdään ruohonjuuritasolla. Puheenjohtajana minulle ei ole koskaan ollut vaikeaa nuijia päätöksiä, joista olen ollut itse eri mieltä.

Willmanille hän antaa neuvoksi, että hyvä puheenjohtaja antaa aina kaikille tilaisuuden sanoa mielipiteensä. Niin vanha kuin uusikin puheenjohtaja pitävät tärkeänä, että puheyhteys heidän välillään säilyy.

Matkailualan yrittäjänä Wallin toivoo, että Leaderin kautta pystyttäisiin tukemaan yhä enemmän maaseudun yrittäjyyttä, vaikka rahoitus ei olekaan niin yhdistyspainotteista kuin Leaderin alkuaikoina. Wallin on ehtinyt olla Leader-toiminnassa enemmän ja vähemmän mukana noin 15 vuoden ajan.

– Minun aikanani ymmärrys pienyrittäjyyden tukemisen tärkeydestä on kasvanut paljon. Ilman toimivia yrityksiä meillä ei ole elinvoimaista maaseutuakaan. Olen useammalta yrittäjältä kuullut, että he eivät olisi pystyneet toteuttamaan liikeideaansa ilman Leader-tukea. Se on monelle maaseudun pienyritykselle ainut mahdollinen tukimuoto, Porin Vesibussiristeilyjä ja Reposaaren vierasvenesatamaa pyörittävä Wallin sanoo.

Uusi puheenjohtaja on aikaansaava kyläaktiivi

Nina Willman työskentelee Vähärauman koulussa luokanopettajana. Kuusi vuotta sitten hän opiskeli työn ohessa puusepäksi ja tekee omaksi ilokseen silloin tällöin pikkuremontteja toiminimensä kautta. Toiminnan nainen on mieluusti ”kädet savessa”. Vapaa-aikanaan hän myös soittaa poikkihuilua Reposaaren työväensoittokunnassa ja pelaa lentopalloa minkä lastenlasten kanssa touhuamiselta ehtii.

– Tykkään remonteerata ja puutarhatyöt ovat lähellä sydäntä. Käyn myös useamman vanhuksen luona siivoamassa ja höpöttelemässä, hän kertoo.

Leader-hankkeiden toteuttaminen ja hakuprosessi ovat hänelle tuttuja kyläyhdistyksen hankkeiden kautta. Neljän lapsen äiti tuli aikanaan Leader-hallitukseen ollessaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

– Vuosien varrella on ollut monia hyviä juttuja, jotka olisivat jääneet toteuttamatta ilman Leader-tukea. Leader parantaa maaseudun asukkaiden asumisoloja ja lisää alueen viihtyvyyttä. Näen tärkeänä esimerkiksi liikuntaharrastuksia edistävät hankkeet.

Uuteen Leader-puheenjohtajan pestiin hän lähtee kirkassilmäisesti ja odottavin mielin. Willmanin mielestä tärkeää hallitustyöskentelyssä on asioihin perehtyvä ja keskusteleva ilmapiiri. Karhuseudun hallituksessa aloitti toukokuussa useampi aivan uusi jäsen ja varajäsen.

Kivenmaa vakituiseksi toiminnanjohtajaksi

Leader Karhuseudun hallitus on valinnut yhdistyksen toiminnanjohtajaksi Aapo Kivenmaan. Hän on toiminut Karhuseutu ry:n vastaavana toiminnanjohtajana viime vuoden elokuusta lähtien. Aiemmin Kivenmaa on työskennellyt muun muassa Kokemäen kaupungin vapaa-aikapäällikkönä useamman vuoden ajan.

Kokemäkeläinen Aapo Kivenmaa aloitti Leader Karhuseudun hankeneuvojana vuoden 2020 keväällä. Haasteita on riittänyt, sillä poikkeusaika pakotti heti tuoreen hankeneuvojan etätöihin, vaikka hän olisi mieluusti tavannut alueen toimijoita. Vastuuta Leader-ryhmän toiminnasta hän otti pian taloon tulonsa jälkeen ja hankeneuvonnan lisäksi tehtäviin on kuulunut muun muassa uuden vuonna 2023 starttaavan Leader-ohjelmakauden valmistelu.

Pitkään Leader Karhuseudun toiminnanjohtajana työskennellyt Salme Pihlajamaa siirtyi maaseudun kehittämistehtäviin Satakunnan ELY-keskukseen kesällä 2019. Karhuseudun toiminnanjohtajan sijaisena vajaan vuoden verran toiminut Reijo Siltala valittiin Janakkalan kunnanjohtajaksi. Hänen jälkeensä toiminnanjohtajan tehtäviä ehti hoitaa muutaman kuukauden ajan Karhuseudussa pitkään työskennellyt Raisa Ranta, kunnes hänet valittiin Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajaksi.

­Itse aktiivisena monen alan harrastaja ja aiemmin vapaa-ajan palveluista yhden kunnan alueella vastanneena hän on hyvillään, että pääsee työskentelemään entistäkin tehokkaammin ja laajemmin alueen harrastusmahdollisuuksien ja asuinviihtyvyyden eteen.

– Tämä on hieno aitiopaikka tarkkailla, mitä maakunnassa tapahtuu ja minkälaiseen suuntaan aluetta halutaan kehittää. Leader-ryhmän tekemä työ ja myöntämä rahoitus ovat aidosti vaikuttavia. On mukava päästä tekemään arvokasta työtä alueen elinvoimaisuuden eteen, Kivenmaa sanoo.

Kivenmaa jatkaa yhä hakijoiden neuvontaa toiminnanjohtajan muiden vastuiden lomassa. Hankeneuvontaa tekee myös Karhuseudun riveihin palannut hankekoordinaattori Lauri Penkkimäki. Hakijat voivat olla kumpaan tahansa yhteydessä. Leader-ryhmät saivat keväällä uutta rahoituskehystä jaettavaksi, joten yhdistysten ja yrittäjien kannattaa olla yhteydessä hyvien hankeideoiden kanssa.