Mekko akustiikkalevyksi ja farkkutakista uutta kangasta? Poistotekstiiliä kerätään jo Porin seudullakin

Nyt kaikki vanhat vaatteet ja kodintekstiilit kiertoon – Porin seudulla pilotoidaan parhaillaan poistotekstiilin keräystä. Kunnat alkavat kerätä poistotekstiiliä ensi vuodesta lähtien. Keräysvelvoite liittyy jätelain muutokseen, jolla tavoitellaan yhdyskuntajätteen kierrätysasteen nostamista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

Tiesitkö, että alle puolet Suomen yhdyskuntajätteestä kierrätetään? Kierrätyksen tehostamista tarvitaan, jotta voidaan vähentää neitseellisten luonnonvarojen ja muiden materiaalien käyttöä. Seuraavaksi laitetaan isompi vaihe silmään poistotekstiilin keräyksessä.

Mutta mikä ihme on poistotekstiili?

– Poistotekstiili on tiensä päähän tullut tekstiili, kuten vaate, joka ei enää sellaisenaan sovi käyttötarkoitukseensa, kertoo Maija Nuotio Porin seudun jäteneuvonnasta.

Kotitalouksien poistotekstiilikeräyksen pilotointi alkoi Porin seudulla toukokuussa. Keräykseen kelpaavat esimerkiksi pinttyneitä tahroja sisältävät vaatteet tai rikkinäiset tekstiilit. Keräykseen laitettavista vaatteista ei tarvitse poistaa esimerkiksi vetoketjuja, mutta niiden on oltava puhtaita.

Sen sijaan kovia materiaaleja ei keräykseen voi laittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lippikset, vyöt ja kengät. Alusvaatteita tai sukkia ei saa laittaa hygieniasyistä, sillä kerätty poistotekstiili lajitellaan käsin. Myöskään liian pieniä, nenäliinaa pienempiä tilkkuja ei saa laittaa.

Poistotekstiilikeräykseen saa laittaa puhtaita ja rikkinäisiä vaatteita. Nappeja tai vetoketjuja ei tarvitse poistaa, opastaa Silja Lähti Porin seudun jäteneuvonnasta.

Kierrätyskuidusta uusia tuotteita

Keräykseen toimitetut poistotekstiilit esilajitellaan Porin kierrätyskeskuksessa. Joukosta poimitaan hyväkuntoiset tekstiilit uudelleen käytettäväksi sellaisenaan tai materiaaliksi esimerkiksi pienyrityksille ja yhdistyksille. Tiensä päähän tulleet tekstiilit jatkavat Turun seudulle ja kohti uutta elämää. Kaikki Suomessa kerättävä poistotekstiilit käsitellään tällä hetkellä Paimion pilottilaitoksessa ja niistä valmistetaan kierrätyskuitua.

– Turkuun Topinpuistoon on tulossa suurempi laitos, jossa pystyttäisiin tulevaisuudessa koko Suomen poistotekstiili käsittelemään, Nuotio kertoo.

Laitoksessa saadaan tuotettua esimerkiksi villakuitua, farkkukuitua, tekokuitua sekä kuitua luonnonkuitupohjaisista materiaaleista, kuten puuvillasta, pellavasta, tencelistä ja viskoosista. Eri kuiduilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi vaatteita, lankaa, eristemateriaalia tai vaikkapa akustiikkalevyjä. Kuidulle etsitään myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Jäteneuvojat opastavat poistotekstiilien lajittelussa – katso video

Katso tästä poistotekstiiliesite, joka ohjeistaa, mitä poistotekstiilikeräykseen saa ja mitä ei saa laittaa.

Lisätietoja keräyksestä ja keräyspaikoista saat osoitteesta www.pori.fi/poistotekstiilit Voit myös olla yhteydessä Porin seudun jäteneuvojiin ja kysyä lisää. Neuvontapuhelin 044 701 2500 palvelee arkisin klo 9–15.15. Sähköpostia voi laittaa osoitteeseen jateneuvonta(a)pori.