Nakkilan Leader-tuella rakennettu tekonurmikenttä nousi liikkujien suosioon – kenttä palvelee satoja käyttäjiä viikossa

Nakkilan liikuntakeskuksen yhteyteen vuosi sitten valmistunut tekonurmikenttä on noussut liikkujien suosioon. Sekä kunta että kentän käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Tekonurmea eniten käyttävät Nakkilan Nastan jalkapalloilijat. Nastan joukkueet harjoittelevat kaksi kertaa viikossa kauden ollessa käynnissä. Nastan käytössä tekonurmikenttä on keskimäärin neljänä iltana viikossa. Jäseniä seuralla on noin parisataa. Pelit pyritään pelaamaan oikealla nurmella, mutta harjoituspaikaksi nuoret toivovat usein tekonurmea.

Kenttä on vapaasti kaikkien kuntalaisten käytössä silloin, kun meneillään ei ole treenejä. Paikalliset voivat varata maksutta vuoroja tekonurmelle kunnan nettisivujen kautta.

Nakkilassa kenttään pystyttiin panostamaan Leader-tuen ansiosta rahallisesti enemmän. Hiekkapohjan ja tekonurmen väliin asennettiin joustokerros, joka tekee alustasta pehmeän. Joustokerros säästää liikkujien niveliä eikä kaatuminen satu niin paljon.

– Tekonurmi on erityisen hyvä kaikkien nuorimmille jalkapallokoululaisille sekä kaikkein vanhimmille pelaajille. Uusi kenttä on ollut etenkin ikämiesten suosiossa pehmeän pohjan ja kentän pienemmän koon vuoksi, Nakkilan Nasta puheenjohtaja Antti-Matti Kivelä sanoo.

Nakkilan kunta sai Leader Karhuseudulta kentän rakennuttamiseen Leader-tukea vajaa puolet kentän summasta. Koko hankkeen kustannukset olivat 180 000 euroa. Idea lähti käyttäjien aloitteesta.

Jalkapalloilijoita tekonurmikentällä

– Uskon, että jokainen tähän laitettu euro tulee takaisin ihmisten hyvinvointina. Ilman Leader-rahoitusta tai Nastan aktiivista osallistumista kenttää ei olisi pystytty toteuttamaan, Nakkilan kunnan rakennusmestari Teemu Harjunen sanoo.

– Prosessi oli alusta asti selkeä ja käyttäjiä kuultiin koko ajan suunnittelussa. Olemme saaneet uusia harrastajia nyt mukaan, kun puitteet ovat kunnossa, Kivelä kiittelee.

Nakkilassa myös seurojen välinen yhteistyö pelaa hienosti Kivelän mukaan.

Kentällä satoja käyttäjiä viikossa

Kentällä on parhaimmillaan 500–1000 käyttäjää viikossa. Jalkapallon lisäksi tekonurmikentällä on pelattu pesäpalloa, vedetty juoksutreenejä, heitetty frisbeetä, järjestetty toiminnallisia treenejä ja muita ryhmäliikuntatunteja. Kentällä järjestetään myös koulujen liikuntatunteja.

– Kenttä on saanut paljon kehuja yhteiskoulun liikunnanopettajilta. Täällä näkee iltaisin myös nuoria omatoimisesti pelaamassa. Myös ikäihmiset tykkäävät käydä kävelemässä tasaisella ja pehmeällä alustalla, Harjunen kertoo.

Jalkapalloilija potkaisee palloa tekonurmella

Tekonurmi on helppohoitoisempi kuin oikea nurmikenttä. Tekonurmen joukossa olevaa hiekka- ja kumirouheseos pitää puhdistaa ajoittain, mutta toistaiseksi huolloksi on riittänyt kentän harjaus noin kerran viikossa. Uuden kentän hyvä valaistus mahdollistaa iltakäytön pitkälle syksyyn. FIFA:n sertifioinnin saanutta kenttää kelpaa esitellä ulkopaikkakuntalaisillekin.

– Tekonurmi mahdollistaa treenikauden pitenemisen, kun voimme aloittaa keväällä tavallista aiemmin ja syksyllä jatkaa normaalia pidempään ulkotreenejä. Uuden kentän ansiosta voimme järjestää tulevaisuudessa myös turnauksia, Kivelä kertoo.

Tekonurmikenttä on vapauttanut tilaa liikuntakeskuksen sisähallista, joka on suuren kysynnän vuoksi ollut pitkään täyteen varattu. Tekonurmi myös säästää liikuntakeskuksen luonnonnurmikenttää, joka on kuumana kuivana kesänä kovalla koetuksella. Myös huoltojoukot kiittävät, kun pelaajien varusteet eivät ole aina kurassa.

Nakkilan kunnan rakennusmestari Teemu Harjunen (vas.), Nakkilan Nastan B-juniorit Arttu Väliviita, Veeti Matomäki, Konsta Leppänen ja Aatu Bärlund sekä Nakkilan Nastan puheenjohtaja Antti-Matti Kivelä Nakkilan tekonurmikenttällä

Nakkilan kunnan rakennusmestari Teemu Harjunen (vas.), Nakkilan Nastan B-juniorit Arttu Väliviita, Veeti Matomäki, Konsta Leppänen ja Aatu Bärlund sekä Nakkilan Nastan puheenjohtaja Antti-Matti Kivelä ovat tyytyväisiä uuteen tekonurmikenttään.