Satakunnassa on saatu monia ulkoilureittejä huippukuntoon talkoilla ja Leader-rahalla

Leader-rahoituksella on kunnostettu lukuisia luontopolkuja ja rakennettu monia laavuja ympäri Satakuntaa. EU:n maaseuturahaston rahoitus mahdollistaa monenlaisten ulkoilukohteiden kehittämisen kaikkien käyttöön.

Monet kunnat ja yhdistykset ovat kunnostaneet liikuntareittejä Satakunnassa Leader-hankkeiden avulla. Ahkerat talkoolaiset ovat tehneet tuhansia työtunteja, jotta seudun vapaa-ajanviettopaikkoja on saatu kuntoon yhteiseen käyttöön. Tässä muutamia esimerkkejä suosituista ulkoilupaikoista Satakunnassa, joiden rakentamista tai kunnostamista paikalliset Leader-ryhmät ovat rahoittaneet.

Neva-Lyly, Karvia

Karvian kunta rakensi hiljattain yhteistyössä Koilliskarvian metsästysseuran ja Alkkian kylätoimikunnan talkooaktiivien kanssa Neva-Lylyn lammen ympäri pitkospuut sekä kodan ja nuotiopaikan lammen rantaan. Leader Pohjois-Satakunta rahoitti rakennusmateriaaleja.

Kräsooran esteetön lähiluontokohde, Merikarvia

Kräsooran saaressa pääsee helposti ja esteettömästi nauttimaan luonnon läheisyydestä ja ihastelemaan Selkämeren kansallispuiston maisemia. Merikarvian kunta rakensi viime vuoden aikana alueelle Leader Pohjois-Satakunnan tuella laavun, puuceen ja laiturin, joihin on esteetön kulku.

kräsooran esteetön laavu

 

Harjureitti, Säkylä – Loimaa – Oripää – Huittinen
Neljän kunnan alueella sijaitsevan ulkoilureitistön kuntoa ja parannustarpeita kartoitettiin Leader-hankkeella. Lisäksi Harjureitin kotisivut uudistettiin nykyaikaisiksi ja sivuille lisättiin paljon tietoa alueen ainutlaatuisesta luonnosta. Viime vuoden lopulla aloitettiin laavujen uusiminen ja kunnostaminen sekä reittipohjien parantaminen. Reitistön kehittämistä ovat rahoittaneet Leader Pyhäjärviseutu, Leader Joutsenten reitti ja Leader Jokivarsikumppanit.

Kaasmarkun Keskisen Myllyn luontopolku, Ulvila
Kaasmarkun kyläyhdistys kunnosti Keskisen Myllyn ympäristöön helppokulkuisen ja turvallisen luontopolun kaikkien käytettäväksi Leader Karhuseudun tuella. Luontopolun varrelta löytyy opasteet sekä nuotio- ja levähdyspaikkoja.

Kaasmarkun-keskinen-mylly

 

Hyypänvuoren luontopolku, Eurajoki
Rikantilan koulun kyläyhdistys raivasi talkoilla Hyypänvuoren alueelle neljän kilometrin mittaisen luontopolun, asensi kuivakäymälän ja rakensi laavun nuotiopaikkoineen. Rikantilan koululta lähtevän reitin varelle lisättiin myös alueen luonnosta kertovia kylttejä. Materiaaleja rahoitti Leader Ravakka.

Kiperi, Eura
Euran Pallo rakensi viime kesänä Kiperin uimarannan tuntumaan komean laavun terasseineen Leader Pyhäjärviseudun tuella.  Kiperin rantasaunan yhteyteen on myös aikaisemmin tehty Leader-hankkeella sähköistetty laituri talviuinnin mahdollistamiseksi ja rannalle lasten leikkipaikka.

Kiperin laavu

 

Outdoor Leader videot esittelevät alueiden luontomatkailukohteita

Outdoor Leader -hankkeella teetetyt videot esittelevät lähialueiden luontomatkailukohteita. Hankkeen tavoitteena on tuoda retkeilyreitistöjä ja ulkoilukohteita tunnetummaksi ja innostaa paikallisia tahoja kehittämään niitä. Alla on Leader Ravakan ja Leader Pyhäjärviseudun alueilta poimintoja muutamista erilaisista luontokohteista.

 

Oletko bongannut EU-lipun kenties retkeilyreitin infokyltissä tai taukopaikan laavun kyljessä?

EU näkyy monella tavalla arjessamme, vaikka emme sitä tiedostaisi. Myös Leader-rahoituksesta isoin osa (42%) tulee EU:n maaseuturahastosta, jolla kehitetään Euroopan maaseutualueita. Siksi Leader-hankkeilla kehitetyissä kohteissa on esillä EU-lippulogo. Loput Leader-rahasta tulevat valtiolta (38%) ja kunnilta (20%).

Leader myöntää yhdistyksille, seuroille ja muille julkisyhteisöille rahoitusta alueen asukkaita hyödyttäviin hankintoihin.