Sydänneuvola ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja on sairastuneiden tukena

Maaseudun asukkaiden toive siitä, että Satakunnan Sydänpiirillä olisi säännöllisesti aktiivista toimintaa myös Porin ulkopuolella, johti Kiertävä Sydänneuvola -hankkeeseen.

 

Sydän- ja verisuonitaudit ovat johtava kuolinsyy Suomessa, mutta sairauksia voidaan ennaltaehkäistä terveillä elintavoilla. Tästä ajatuksesta alkoi kehittyä Satakunnan Sydänpiirin Leader-hanke Kiertävä Sydänneuvola.

– Lisäksi asiakaskyselyssä meiltä toivottiin monta kertaa, että Sydänpiirin neuvontapisteitä ja luentoja olisi myös Porin ulkopuolella, taustoittaa sairaanhoitaja ja hanketyöntekijä Terhi Saari-Hannibal.

Hankkeen tavoitteena on ollut tarjota apua ja tukea Karhuseudun alueen kunnissa matalalla kynnyksellä. Hankkeessa on jaettu tietoa sairaudesta ja tukea omahoitoon.

– Koska tutkimukset ovat osoittaneet, että tieto ja riittävä tuki lisäävät voimavaroja, tavoitteena on ollut lisätä myös tietoa ja tarjontaa vertaistukihenkilöistä.

 

Uusia käytänteitä ja toimintamalleja

 

Hanketta lähdettiin toteuttamaan avaamalla kiertäviä sydänneuvolapisteitä. Korona alkoi samaan aikaan kuin hanke, joten neuvolapisteet toimivat ajanvarauksella.

– Lisäksi jouduimme luomaan uusia toimintamalleja. Tavoitimme hankkeessa ihmisiä eri tavoin kuin suunnittelimme, mutta toisaalta uudet mallit onnistuivat hyvin. Toteutimme esimerkiksi SPR:n terveyspisteiden kanssa Miten sinä jaksat -luentosarjan ja saimme siitä hyvää palautetta.

Terhi Saari-Hannibal kertoo, että terveellisten elintapojen omaksuminen tapahtuu jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Siksi hankkeessa jaettiin tietoa myös nuorille.

 

Lähipalvelut ovat maaseudulla tärkeitä

 

Karhuseudun alueella toiminut Kiertävä Sydänneuvola -hanke päättyi vuoden 2022 lopussa. Leader-rahoituksella oli hankkeelle suuri merkitys, sillä sen myötä toiminta on päässyt kasvamaan.

– Saimme hankkeesta niin hyviä kokemuksia, että aloimme pohtia hankkeelle jatkoa. Esimerkiksi paikallisten sydänyhdistysten, kyläyhdistysten ja muiden paikallisten toimijoiden välinen yhteistyö lisääntyi. Hanke jatkuikin vuoden 2023 alusta Stea-rahoitteisena. Nyt toimimme koko Satakunnan alueella, Saari-Hannibal sanoo.

Olennaista on tuoda palvelua maaseutuasukkaiden pariin.

– Hankkeessa on korostunut ihmisten ilo ja innostus siihen, että tuomme toimintaa ja palvelua lähelle, eikä heidän aina tarvitse lähteä kaupunkiin.