Taattolan uusi näyttelyhalli täyttyy maatalouden historiasta

Hyvä talkoohenki ja toimiva yhteistyö ovat onnistuneen hankkeen perusta. Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys rakensi uuden hallin Taattolan museoalueelle Leader-tuella.

 

Kullaan kirkon läheisyydessä kohoaa Taattolan kotiseutumuseoalue, joka kertoo tarinoita eletystä elämästä. Suurin osa esineistöstä on saatu lahjoituksena ja erityisesti maatalouteen liittyviä vanhoja koneita, laitteita ja esineitä on Taattolassa paljon.

– Saimme Saara Vihannon perikunnalta lahjoituksena esineitä, jotka nyt on varastoitu pinoihin ja laatikoihin. Saimme häneltä lahjoituksena myös Taattolan vieressä olevan tontin. Lahjoitus mahdollisti museoalueen laajentamisen ja kehittämisen. Halusimme luoda tilan, johon esineistö saadaan paremmin esille, Kullaan Kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Ahlqvist kertoo.

 

Timo Korkeaoja esittelee kylvämiseen ennen vanhaan käytettyä työkalua.

 

Vettä savusaunaan

Yhdistyksessä päätettiin lähteä suunnittelemaan uutta hallirakennusta Leader-tuella. Samaan hankkeeseen yhdistettiin vesijohdon rakentaminen.

– Meillä on upea savusauna, jossa tarvitaan vettä. Nyt pystymme paremmin ottamaan savusaunan hyötykäyttöön.

Hanke käynnistyi syksyllä 2021. Silloin uuden hallirakennuksen pohja tasattiin. Sitten tuli talvi ja rakentaminen päästiin aloittamaan vasta keväällä.

– Rakensimme koko kesän ja viimeiset naulat löimme lokakuussa. Pohjatyöt ja rungon rakentaminen tilattiin ostotyönä, mutta muuten rakensimme kaiken talkoilla.

Ahlqvist kertoo, että yhdistyksellä oli mukana rakentamassa ammattitaitoisia talkoolaisia.

– Hyvä talkooporukka ja yhteistyö ovat tällaisessa hankkeessa välttämättömiä. Ilman talkoohenkeä hanketta olisi ollut mahdoton toteuttaa, hän kiittelee.

 

Taattolan savusauna lämpenee nyt useammin, koska alueelle rakennettiin Leader-tuella vesijohto.

 

Talkootyö on arvokasta

Talkootyön arvostaminen on Esa Ahlqvistin mielestä Leader-hankkeissa parasta. Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys sai investointihankkeeseen 50 prosentin tuen.

– Ilman Leader-tukea uuden hallin rakentaminen ei olisi ollut yhdistykselle mahdollista. Hallin arvo on 50 000 euroa. Mutta koska talkootyöllä voi kuitata osan rahoituksesta, lopulta tarvitsimme omaa rahaa vain 12 500 euroa.

Hankkeen toteuttaminen ei ollut hänen mielestään vaikeaa. Hankesuunnitelman huolellinen tekeminen on tärkeää.

– Pöydän ääressä tehtävää paperityötä on hankkeissa paljon, mutta sitä ei kannata pelästyä. Alusta alkaen kannattaa kirjanpito hoitaa hyvin, niin maksatuksen hakeminenkin sujuu helposti, hän vinkkaa.

Koska halli on nyt valmis, yhdistys siirtää osan esineistöstä sinne. Uusi tila toimii niin varastona kuin näyttelytilana.

– Tämän jälkeen voimme Taattolassa järjestää tutustumiskäyntejä esimerkiksi koululaisille ja muille ryhmille, Esa Ahlqvist toteaa.