Tuiskulaan saatiin yhtenäinen kulttuurikeskus

Köyliön Tuiskulassa yhdistykset täydensivät Leader-tuen avulla kylän kulttuurikohteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Uusi Tuiskulan kulttuurikeskus pystyy entistä paremmin palvelemaan niin asiakkaita kuin vierailevia artisteja ja näytelmäntekijöitä.

Säkylässä Köyliössä sijaitseva Tuiskula tunnetaan aktiivisena kylänä ja erityisen suosittuna kesäteatterikohteena. Tuiskulan kesäteatteri toimii torpparimuseon alueella. Kesäteatteria on hyödynnetty myös konserttien pitämiseen ja useina vuosina kylälle on saatu varsin nimekkäitä esiintyjiä.

Torpparimuseon ja kesäteatterin rakennusten läheisyydessä sijaitsee Tuiskulan seuratalo, jonka näyttämöllä on myös nähty näytelmiä talvisin.

Seuratalon ja kesäteatterin välissä sijaitsee pieni omakotitalo ulkorakennuksineen, joka on aiemmin ollut yksityisessä omistuksessa. Tuiskulan Kyläyhdistys hankki kiinteistön tontteineen, ja sai näin yhdistettyä kohteet luontevaksi kokonaisuudeksi. Leader Pyhäjärviseutu myönsi tukea Tuiskulan kulttuurikeskus -hankkeelle, johon kuului myös alueen kunnostusta.

Maantilan talo tuiskula

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 36 000 euroa, josta Leader-tukea saatiin puolet. Hankkeessa ovat mukana kyläyhdistyksen lisäksi seurataloyhdistys, torpparimuseon taustayhdistys sekä kesäteatteriyhdistys.

– Entisen Maantilan pihaa on ensitöiksi raivattu ja siistitty. Pihalle tulee grillipaikka. Talossa voivat yöpyä teatterin tekijät ja kauempaa tulevat esiintyjät. Taloa ja saunaa voivat hyödyntää myös kyläläiset, Sanna Kinnunen Tuiskulan kyläyhdistyksestä sanoo.

Hankkeen myötä kyläyhdistyksen ylläpitämä Ravintola Riippakoivu saatiin myös omille maille. Riippakoivu on palvellut teatteriesitysten ja keikkojen aikana asiakkaita tähän asti vuokramaalla. Hankkeella saadaan uusittua myös ravintolan pöydät ja lisättyä tupakointipaikka.

– Nyt ei ole ainakaan enää pelkoa, että tontti myydään ulkopuoliselle, Sanna Kinnunen toteaa.

Sanna Kinnunen näyttää maaseuturahoituksen kylttiä Tuiskulan kulttuurikeskuksella

Hankkeen myötä museon näyttelytilat laajenevat, teatteri saa lisää arvokasta säilytystilaa ja seuratalon palvelutarjonta laajenee. Vanhaa taloa voidaan käyttää TalviTeatterin esiintyjien takahuoneena. Maantilan pihapiirissä voidaan lisäksi pitää pienimuotoisia tilaisuuksia.

– Maantilan tontilla sijaitseva vanha 50-luvun navetta liitetään torpparimuseon kohteeksi. Lisäämme alueelle kävijöitä ohjaavia kylttejä nyt, kun koko alueella pääsee vapaammin liikkumaan. Tarkoitus on lisätä myös alueen valaistusta ja vesipisteitä, Sanna Kinnunen kertoo.

Tuiskulan Seuratalo

­Kulttuurikeskus-hankkeella on myös ympäristön ja energian säästön kannalta positiivisia vaikutuksia. Hankkeella parannetaan alueen sadevesijärjestelmiä ja hankitaan pakastava vessa. Yksi suurimmista hankkeen hyödyistä on, että kiinteistöjen sähköliittymät saatiin yhdistettyä.

– Saatiin aikamoinen säästö, kun kaikki ovat nyt yhden mittarin takana.

Tuiskulan Kesäteatterin lippukoppina ja varastona toimiva kuivuri on myös kunnostettu hankkeella. Puitteet ovat siis erinomaiset teatterikesälle, kunhan korona hellittää.

– Toivomme kovasti, että pian päästäisiin taas tekemään kulttuuria!