Vaudilla yli maastoesteiden – kenttäratsastuksen harrastusmahdollisuudet paranivat Kullaalla

Kullaan maastoesterata avattiin syksyllä 2022 käyttöön komealla kilpailulla. Rata parantaa huomattavasti lähiseudun kenttäratsastuksen harrastusmahdollisuuksia.

Ratsutalli Cruisen yrittäjä Outi Molkkari oli jo pitkään haaveillut turvallisesta ratsastusreitistä maastossa. Tallin läheisyydessä on kyllä entuudestaan hyvät mahdollisuudet käydä maastolenkillä hevosten kanssa, mutta kaikilla reiteillä on jonkin verran muutakin liikennettä. Kullaan Ratsastajien hallituksen keskuudessa idea alkoi muhia ja vuonna 2018 puheenjohtajana toiminut Jari Kalliokoski nosti idean pöytään.

– Ensin ajatuksena oli vain tehdä turvallinen maastoreitti, mutta sitten aloimme puhua, että eikö sinne kannattaisi esteitäkin rakentaa. Vuonna 2018 lähin maastoesterata oli Niinisalossa, Kalliokoski sanoo.

Kullaan Ratsastajat ryhtyivät tuumasta toimeen ja hankkeelle haettiin rahoitusta Leader Karhuseudulta. Kun hankkeen tukipäätös saatiin, alettiin samana syksynä rakennuspuuhiin.

– Maastoesterataa alettiin tehdä ihan alusta alkaen umpi metsään. Talkootunteja kertyi tuhansia. Oli todella hienoa, että kullaalaiset ottivat hankkeen omakseen ja osallistuivat talkoisiin traktoreillaan ja kuormureillaan, Kullaan Ratsastajien rahastonhoitaja Krista Tupala kertoo.

Kullaan Ratsastajien hallitus vastasi maastoesteradan rakennuksesta ja talkoista. Kuvassa Taru Kankaanpää, Hanna-Tuulia Toimela, Outi Molkkari, Pia Kalliokoski, Krista Tupala ja takana Jari Kalliokoski.

 

Koska rataa alettiin rakentaa talkoilla aivan tyhjästä kivikkoiseen metsäpohjaan, vei projekti aikaa. Väliin sattui myös koronapandemia, joka siirsi talkoita.

– Ensin raivattiin radalle reittiä ja tehtiin pohjat kuntoon. Sitten aloimme suunnitella esteitä yhdessä valmentaja Kalle Nykäsen kanssa. Viime syksynä pääsimme vihdoin testaamaan, miten rata kestää sekä hevoset että esteet. Ja onneksi näyttää hyvin kestävän myös talven ja sulamisvedet, Outi Molkkari kertoo.

 

Syksyllä 2022 maastoesterata vihittiin virallisesti käyttöön avajaiskilpailussa. Kilpailuun osallistui 18 ratsukkoa.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että saamme avata radan käyttöön. Iso kiitos tästä kuuluu Leader Karhuseudulle ja muille yhteistyökumppaneille. Isoin kiitos kuuluu kuitenkin talkootyöläisille, jotka jaksoivat tehdä lukuisia talkootyötunteja radan eteen, Kankaanpää kiittelee.

Hän kertoo, että Kullaan maastoesterata parantaa huomattavasti ratsastuksen kuninkuuslajiksikin kutsutun kenttäratsastuksen harrastusmahdollisuuksia. Lähiaikoina Satakuntaan on avautunut kaksi maastoesterataa: toinen Porin raviradalle ja toinen Kullaalle.

– Tavoitteenamme on luoda matalan kynnyksen rata maastoesteiden harjoitteluun. Rata on turvallinen lapsille ja nuorille ja esimerkiksi myös tällaisille täti-ihmisille, jotka ovat vuosien tauon jälkeen löytäneet jälleen ratsastuksen pariin, hän naurahtaa.

Saara Vainio ja Letkajenkka edustivat Pinomäki Royality Riding Club ry:tä.

 

Kenttäratsastuksessa kilpaillaan tavallisesti kolmessa lajissa. Maastoesteiden lisäksi ratsukot kilpailevat kouluratsastuksessa ja esteillä. Avajaiskilpailussa kilpailtiin kuitenkin vain maastoesteiden osuus.

– Nyt pääsemme näkemään, että radan osalta kaikki on kunnossa. Opimme myös hoitamaan maastoestekilpailuja. Ensi vuonna voisimme järjestää jo suuremmat kenttäratsastuskilpailut, Outi Molkkari suunnittelee.